Vapaa-ajan kalastuksen lupajärjestelmä

 

Kalastustapa Alle 18 v, 65 v täyttäneet 18-64 vuotiaat

Onkiminen
Pilkkiminen
Silakanlitkaus

Maksuton yleiskalastusoikeus Maksuton yleiskalastusoikeus

Viehekalastus
yhdellä vavalla

Ei valtion kalastonhoitomaksua Valtion kalastonhoitomaksu

Pyydyskalastus
Ravustus
Kalastus useammalla kuin yhdellä vavalla

Ei valtion kalastonhoitomaksua, MUTTA
aina vesialueenomistajan lupa
Valtion kalastonhoitomaksu 
JA vesialueenomistajan lupa

Kalastus erikoiskohteilla

Ei valtion kalastonhoitomaksua, MUTTA
aina vesialueenomistajan lupa
Valtion kalastonhoitomaksu 
JA vesialueenomistajan lupa


HUOM! 
Onginta ja pilkintä sekä viehekalastus kalastonhoitomaksun nojalla on kielletty vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla. Lisäksi kalastusta voidaan rajoittaa ELY-keskuksen päätöksellä. Katso kalastusrajoitukset täältä -> kalastusrajoitus.fi.

Erikoiskohteilla tarkoitetaan alueita, joissa kalastusta on rajoitettu esimerkiksi eräitä Metsähallituksen alueita sekä vaelluskalavesistöjen virta- ja koskipaikkoja.

 

Kalastonhoitomaksu 

18-64-vuotiaat kalastajat maksavat kalastonhoitomaksun. Maksu ei koske pilkkijöitä, mato-onkijoita tai silakkalitkalla kalastavia.

Kalastonhoitomaksun maksettuaan voi kalastaa yhdellä vavalla koko maassa, paitsi Ahvenanmaalla. Kalastonhoitomaksu ei oikeuta kalastamaan vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla tai ELY-keskusten määräämillä kieltoalueilla.

Muuhun kalastukseen tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi vesialueen omistajan lupa. Tämä koskee muun muassa pyydyskalastusta ja kalastusta usealla vavalla.

Kalastonhoitomaksu 
45 €/vuosi
15 €/7 vuorokautta
6 €/vuorokausi

 

Näin maksat kalastonhoitomaksusi

Kalastonhoitomaksun voi maksaa netissä, puhelimitse tai palvelutiskillä.

1. Eräluvat-verkkokauppa
Mene www.eraluvat.fi sivustolla verkkokauppaan ja lunasta kalastonhoitomaksusi. Maksun yhteydessä kalastajilta kysytään nimi, yhteystiedot ja syntymäaika (ei henkilötunnusta). Tositteen voi tulostaa tai tallentaa esimerkiksi mobiililaitteelle. Kalastonhoitomaksun voi hankkia myös toiselle, jolloin ostaja ilmoittaa pyydetyt tiedot sen puolesta jolle suorittaa maksun.

2. Palvelunumero 020 69 2424 (arkisin 9-16)
Soita palvelunumeroon ja rekisteröidy. Saat postitse maksutositteen, jolla voit maksaa kalastonhoitomaksun. Säilytä kuitti maksusta.

3. Palvelupiste
Kalastonhoitomaksun voi suorittaa Metsähallituksen luontokeskuksissa ja R-kioskissa. Palvelupisteestä saat heti mukaasi tositteen kalastonhoitomaksun suorittamisesta.

 

Huomioi


- Kuitti kalastonhoitomaksun suorittamisesta tulee olla aina mukana kalastaessa.
- Ikään perustuvan kalastusoikeuden todistamiseksi on suositeltavaa pitää kalastettaessa mukana henkilöllisyystodistusta.